Ówczesna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda kuchnia cechuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak stereotypowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to jedynie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak ściśle mówiąc niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film