Smaczna włoska restauracja
Chcesz smacznie zjeść? Wśród licznych możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów i spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie dania
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. jedzenie w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, focaccia, ravioli i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film